Olivy a olivové pasty - Bulharské speciality

Cena:
/>

bulharské speciality
Přejít na obsah





Kvalita řeckých olivových olejů

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Řecko jako jeden z největších světových producentů a vývozce olivového oleje zásobuje tímto tekutým zlatem i Českou republiku.
Své místo na výsluní si řecký olivový olej zasluhuje především díky své vysoké kvalitě.
Kvalitu oleje ovlivňuje mnoho faktorů jako kvalita oliv (druh a region produkce), jejich sběr, přeprava, způsob lisování i skladování. Ve Řecku roste 262 druhů oliv: některé najdete pouze v určité oblasti, jiné lze potkat všude, kde se olivy pěstují. Každá odrůda má přitom svou charakteristiku danou dobou zrání, nadmořskou výškou, půdou či klimatem. Proto i olivový olej má vždy specifickou chuť a lze jasně rozeznat jeho původ.

Proces výroby kvalitního olivového oleje je hotová alchymie. Pro dosažení ideálního výsledku musí být vše správně načasováno a provedeno. Sklizeň oliv probíhá ve Řecku od října do ledna, a to buď manuálně, nebo za pomoci techniky.
Následně je třeba co nejrychleji odvézt nasbírané olivy do mlýna, kde projdou selekcí a čištěním. Olivy se rozmixují na jemnou pastu a v centrifuze dojde k oddělení oleje. Ten je následně „umyt“ vodou, která je opět odstředěna. Čistý olej je dekantován a uskladněn v nerezových nádržích při nízké teplotě. Pak už jej čeká jen balení a cesta na váš stůl. Na jeden litr olivového oleje se takto spotřebuje pět kilogramů oliv.

Tímto postupem se vyrábí olivový olej kvality extra virgin nebo virgin. Označení sděluje, že jde o čistý vylisovaný olej, který nebyl nijak zpracováván, což jej činí jedinečným. Zde je důležité zdůraznit, že při jeho produkci jsou velmi striktně dodrženy všechny procesy. Olivy musí být očesané a zdravé, nesbírají se popadané. Do mlýna musí být dovezeny nejpozději osm až deset hodin po očesání a teplota při mletí nesmí překročit 27 °C. Oleje extra virgin a virgin jsou určeny jak pro studenou, tak i pro teplou kuchyni, kde se hodí jejich výrazná chuť.

Ačkoli se všeobecně ví o pozitivních účincích olivového oleje na lidský organizmus, Češi v konzumaci tohoto tekutého zlata stále zaostávají. Průměrná spotřeba olivového oleje v České republice se pohybuje kolem půl litru za rok, v Řecku je to naproti tomu ročně celých 12 litrů.
„Pozitivní vliv olivového oleje na lidský organismus je všeobecně znám. Méně se ví o jeho využití k pročištění ústní dutiny. Příznivý účinek na zuby, sliznice a hlasivky má převalování oleje v ústech, kdy se čajová lžička olivového oleje prosrkává mezi zuby. Olivový olej osmoticky vytahuje toxiny, a proto se poté nepolyká. Tato kůra je také vhodná při nachlazení nebo zánětech v krku,“ poradil David Holzer, výživový specialista.
Návrat na obsah
Web Analytics