Včelí med z bulharských hor - Bulharské speciality

Cena:
/>

bulharské speciality
Přejít na obsah



Náš med pochází

z ekologicky čistého prostředí lesů Rodopy, Strandža-Sakar a Provadijskou kotlinu v Bulharsku.





Chcete chutnat opravdový med přímo od včel?

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Včelstva jsou umístěna v krásné a čisté krajině Strandža-Sakar a Provadijskou kotlinu v Bulharsku, 30 km od Černého moře.


Proč jíst včelí med?


med je zdrojem energie, med je snadno stravitelný, med posiluje imunitu, med napomáhá léčení  chorob, slazení medem je přirozené, med je ekologicky čistý, med obsahuje minerální látky, med obsahuje vitamíny, med obsahuje bílkoviny, med obsahuje přírodní  látky
.

Med

Med je uznávaným a ceněným lékem po celém světě už po několik tisíc let.. je to koncentrovaný extrakt z květů a rostlin, čistě přírodní elixír našeho zdraví.
Med jako prevence nemocí, ochránce imunity a lék

Co med obsahuje?

Základ medu tvoří cukry, a to především tzv. jednoduché, fruktóza, glukóza a sacharóza. Pro náš organismus jsou dobře zpracovatelné s rychlým uvolňováním do krve, působí tak jako okamžitý zdroj energie. Med je také zdrojem bílkovin, jejich množství je závislé na druhu medu, všeobecně se uvádí, že vyšší obsah bílkovin má med nektarový (květový). Med obsahuje dlouhý seznam důležitých vitaminů a minerálů, jsou to například vitaminy A, C, některé vitaminy skupiny B (B1, B2, B6, B12), vitamin D, K, E.., z minerálů např. vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík, křemík, železo.. Dále v něm najdeme látky jako mateří kašička, aminokyseliny, pyl, éterické oleje, z celkového pohledu je to tedy úžasný koktejl životně důležitých a zdraví prospěšných látek. Účinky medu na lidské zdraví jsou více než blahodárné, často je proto nazýván elixírem zdraví a dlouhověkosti.

Med jako přírodní antibiotikum

Med je považován za jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik, je známý především svojí schopností ničit baktérie. Předtím, než lidé začali používat chemicky vyrobená antibiotika, med byl nedílnou součástí domácí lékárny. Všichni určitě známe alespoň jeden ze starých a osvědčených receptů pro léčení nemocí dýchacích cest, kdy se med podává samotný nebo v kombinaci například s bylinkovými čaji, cibulí, česnekem, lékořicí, zázvorem, citronem, teplým mlékem a mnohými dalšími ingrediencemi, urychlujícími léčení. Tyto recepty se mohou lišit doslova 'dům od domu', jisté je, že fungují. Med díky svému složení prokazatelně ničí poměrně velkou skupinu mikroorganismů, se kterými si naše tělo neporadí, přitom nemá neblahé vedlejší účinky chemických antibiotik. Ať ho užíváme jakkoliv, samotný na lžičku nebo jako součást oblíbeného receptu, důležité je začít ho užívat včas, už při prvních příznacích nemocí, a dále pak pravidelně několikrát denně až do úplného vyléčení. (při používání medu jako sladidla do teplých nápojů je důležité vědět, že při teplotách vyšších než 45-50°C se ničí jeho účinné látky, proto med nikdy nedáváme do horkého čaje, ale počkáme chvíli, než trochu ochladne.)

Med a obranyschopnost organismu

Pravidelným užíváním medu ale můžeme také onemocněním předcházet, med je účinná prevence nachlazení, angín, zánětů průdušek a horních cest dýchacích, rýmy a pod. Protože mikroorganismy způsobující tyto nemoci dokáže ničit už v samém zárodku, zabraňuje jejich rozmnožování a šíření v našem těle. Zároveň ale díky mnohým, výše jmenovaným obsaženým látkám účinně posiluje naši imunitu, zásobuje nás vitaminy, minerály, aminokyselinami apod., zlepšuje funkci našich vnitřních orgánů a tělo tak činní celkově odolnějším. Med je považován za účinnou prevenci takzvaných civilizačních chorob, a to i díky další jeho schopnosti, kterou je čištění organismu od usazenin a volných radikálů.

Med léčí i naši kůži

Díky svým antibiotickým účinkům je med už po několik tisíciletí uznávaným lékem i při vnějším užití. Používá se na špatně se hojící poranění kůže, na léčení různých vředových onemocnění kůže, urychluje hojení popálením a omrzlin, proleženin, rychle regeneruje např. suché rty a pokožku celého těla. Přitom jeho použití je úplně jednoduché, stačí ho v tenké vrstvě nanést na kůži a nechat působit, u komplikovanějších případů, které vyžadují delší léčbu, ho můžeme používat i po dlouhou dobu ve formě obkladů a zábalů. Jeho účinek při léčení kůže je dvojí. Postižené místo dezinfikuje, ničí vetřelce a brání jejich rozmnožení, je tedy protizánětlivý. Zároveň však kůži hydratuje a vyživuje díky svému bohatému složení, je tedy regenerační.
Pro své účinky med získal na velké oblibě také v kosmetice. Vyrábějí se z něj pleťové krémy, pomády na rty, šampóny a kondicionéry na vlasy, sprchové gely a mýdla, pleťové masky a pod.

Seznam příznivých a léčivých účinků medu na náš organismus je opravdu dlouhý, uveďme si proto některé další z nich alespoň v jednoduchém přehledu:

  •   pomáhá při nespavosti, nervovém vypětí, stresu, depresích a migrénách nervového původu, uklidňuje a zlepšuje náladu

  •   je účinný jako podpůrný prostředek při rekonvalescenci po nemocech, operativních zákrocích či při jiném výrazném vypětí organismu

  •   urychluje léčení žaludečních vředů, zlepšuje trávení

  •   působí jako prevence některých druhů rakoviny (např. rakoviny tlustého střeva)

  •   je považován za afrodiziakum a "životabudič"

  •   čistí naše tělo od volných radikálů, detoxikuje ho, pomáhá např. i s kocovinou a následky otrav

  •   léčí záněty žlučníku a regeneruje naše játra

  •   upravuje vysoký krevní tlak, rozšiřuje a čistí cévy a posiluje srdce


Neznalý by mohl říci, že med je drahý, že si za stejné peníze koupí několik kilogramů cukru. Med ale není jen obyčejné sladidlo, med je koncentrovaný extrakt z květů a rostlin, je to čistě přírodní elixír zdraví, který by neměl chybět v našem jídelníčku, protože jeho účinky na naše zdraví se s něčím takovým, jako je bílý rafinovaný cukr, absolutně nedají srovnávat.

Med je přírodní extrakt rostlinné šťávy obohacený o vše, co rostlina získává z půdy, vody a vzduchu. Med obsahuje cukry, minerální látky, vitamíny, rostlinné silice, aromatické látky, bílkoviny, pyl a řadu dalších látek. Med je ekologicky čistý – včela jej zbavuje nečistot, pesticidů.

Včelí enzymy obsažené v medu štěpí nevstřebatelné složité cukry na vstřebatelné jednoduché cukry. Ty v lidském těle vcházejí přímo do krve a následně do buněk, a proto tělo nezatěžují procesem štěpení cukrů v játrech.


Krystalizace medu jako známka kvality


Každý med krystalizuje. Zvláště květové medy, které obsahují více glukózy (hroznového cukru) a četná pylová zrnka, která vytváří krystalizační centra, krystalizují velmi rychle. Některé (např. řepkové) i během několika dnů až týdnů. Lesní, medovicové, medy obsahují více fruktózy (ovocných cukrů), mají výrazně méně pylu a víc minerálních látek. Krystalizují proto pomalu. Stejně tak velmi pomalu krystalizuje i med akátový, který má vysoký obsah fruktózy a málo pylových zrnek. Platí však, že krystalizuje každý med a pokud se tak nestane, je to velmi špatně. Svědčí to totiž o násilném přerušení krystalizace, nejčastěji vysokou teplotou, která zcela zničí vše cenné, co v medu je.

Běžně se říká, že med "zcukernatí". V žádném případě to neznamená, že je med šizen cukrem nebo něčím podobným. Lidé se často mylně bojí, že zkrystalizovný - zcukernatělý med je nějaký šizený. Med cukr neobsahuje a přesto zkrystalizuje. Ne nadarmo většinou nenajdeme v hypermarketech zkrystalizovaný med, neboť jej dodavatelé zpracují vysokou teplotou. My se snažíme samozřejmě prodávat med tekutý, jak jej lidé mají rádi. Pokud nám med zkrystalizuje, rozehříváme jej opatrně ve speciálním termoboxu, tak abychom med nepoškodili.

Zkrystalizovaný med? Snadná pomoc.

Med ve sklenici vložte do vodní lázně a opatrně zahřívejte, až voda dosáhne zhruba 45 ˚C. Poté počkejte, až se med ztekutí. Tento postup medu neuškodí. Opakovaným ztekucováním se čas, kdy med znovu zkrystalizuje, prodlužuje.

Med květový

Květový med včely tvoří z nektaru, který sbírají z květů mnoha rostlin. Nektar, který včely přinesou do úlu, obsahuje až dvě třetiny vody. Včely jej tedy zahušťují - tím, že si jej postupně předávájí a ukládají do buněk v plástech. Při předávání sladiny k ní přidávají i výměšky hltanových žláz. Poté, co má med ty správné vlastnosti, jej uloží do zásobních plástů a zavíčkují. V této podobě pak med slouží jako zásoba energie pro včelí hnízdo. Pyl v medu je cenným zdrojem bílkovin, esenciálních olejů a vitamínů. Květové medy obsahují více glukózy a hodně pylových zrnek. Rády proto rychle krystalizují (řepkový med i během několika dní). Z hlediska výživového jsou však velmi hodnotné.

Med lesní

Nebo-li medovicový. Je zcela jiného původu než med květový. Medovici produkuje různý hmyz (mšice, puklice a další) z mízy rostlin a stromů. Nejde tedy o med z květů stromů. Šťávy, které na listech, jehličí či větvích zůstávají sbírají včely či mravenci, jak známo z knih Ondřeje Sekory. Lesní med vyniká lahodnou chutí, výrazným aroma a tmavou barvou. Liší se i složením - má více minerálních látek a vyšší podíl fruktózy. To je také důvod jeho pomalejší krystalizace. Produkce medovice je závislá na počasí, přemnožení hmyzu a nebývá silná každý rok - medovicové roky se opakují v několikaletých cyklech. Navíc snůška závisí na počasí - medovici nesmí spláchnout déšť a nesmí také na stromech zasychat vlivem horka. Pro nízký obsah pylu je medovicový med vhodný pro alergiky.

Med pastovaný

Má stejné složení jako běžný květový med. Pastování je úprava medu, která trvale mění pouze jeho konzistenci, nikoli složení. Med je v podobě pasty, která se neroztéká, dobře se natírá na pečivo a udržuje med trvale zpracovatelný. Jde v podstatě o řízenou krystalizaci, která vytvoří v medu drobounké krystalky. Produkuje se z běžného květového medu, naočkováním již pastovaným medem a několikadenním pomalým promícháváním.

Návrat na obsah
Web Analytics