Včelí med z bulharských hor - Bulharské speciality

Cena:
/>

bulharské speciality
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Přejít na obsah



Náš med pochází

z ekologicky čistého prostředí lesů Rodopy, Strandža-Sakar a Provadijskou kotlinu v Bulharsku.

180 Kč
Přidat
Včelí med dárková sada 500g
250 Kč
Přidat
Včelí pyl 150g
150 Kč
Přidat
Propolis surový tyčinka 10g
70 Kč
Přidat
Propolisová tinktura 20ml
60 Kč
Přidat
Mateří kašička 10ml
270 Kč
Přidat





Chcete chutnat opravdový med přímo od včel?

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Včelstva jsou umístěna v krásné a čisté krajině Strandža-Sakar a Provadijskou kotlinu v Bulharsku, 30 km od Černého moře.


Co med obsahuje?

Základ medu tvoří cukry, a to především tzv. jednoduché, fruktóza, glukóza a sacharóza. Pro náš organismus jsou dobře zpracovatelné s rychlým uvolňováním do krve, působí tak jako okamžitý zdroj energie. Med je také zdrojem bílkovin, jejich množství je závislé na druhu medu, všeobecně se uvádí, že vyšší obsah bílkovin má med nektarový (květový). Med obsahuje dlouhý seznam důležitých vitaminů a minerálů, jsou to například vitaminy A, C, některé vitaminy skupiny B (B1, B2, B6, B12), vitamin D, K, E.., z minerálů např. vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík, křemík, železo.. Dále v něm najdeme látky jako mateří kašička, aminokyseliny, pyl, éterické oleje, z celkového pohledu je to tedy úžasný koktejl životně důležitých a zdraví prospěšných látek. Účinky medu na lidské zdraví jsou více než blahodárné.


Krystalizace medu jako známka kvality

Každý med krystalizuje. Zvláště květové medy, které obsahují více glukózy (hroznového cukru) a četná pylová zrnka, která vytváří krystalizační centra, krystalizují velmi rychle. Některé (např. řepkové) i během několika dnů až týdnů. Lesní, medovicové, medy obsahují více fruktózy (ovocných cukrů), mají výrazně méně pylu a víc minerálních látek. Krystalizují proto pomalu. Stejně tak velmi pomalu krystalizuje i med akátový, který má vysoký obsah fruktózy a málo pylových zrnek. Platí však, že krystalizuje každý med a pokud se tak nestane, je to velmi špatně. Svědčí to totiž o násilném přerušení krystalizace, nejčastěji vysokou teplotou, která zcela zničí vše cenné, co v medu je.

Běžně se říká, že med "zcukernatí". V žádném případě to neznamená, že je med šizen cukrem nebo něčím podobným. Lidé se často mylně bojí, že zkrystalizovný - zcukernatělý med je nějaký šizený. Med cukr neobsahuje a přesto zkrystalizuje. Ne nadarmo většinou nenajdeme v hypermarketech zkrystalizovaný med, neboť jej dodavatelé zpracují vysokou teplotou. My se snažíme samozřejmě prodávat med tekutý, jak jej lidé mají rádi. Pokud nám med zkrystalizuje, rozehříváme jej opatrně ve speciálním termoboxu, tak abychom med nepoškodili.

Zkrystalizovaný med? Snadná pomoc.

Med ve sklenici vložte do vodní lázně a opatrně zahřívejte, až voda dosáhne zhruba 45 ˚C. Poté počkejte, až se med ztekutí. Tento postup medu neuškodí. Opakovaným ztekucováním se čas, kdy med znovu zkrystalizuje, prodlužuje.

Med květový

Květový med včely tvoří z nektaru, který sbírají z květů mnoha rostlin. Nektar, který včely přinesou do úlu, obsahuje až dvě třetiny vody. Včely jej tedy zahušťují - tím, že si jej postupně předávájí a ukládají do buněk v plástech. Při předávání sladiny k ní přidávají i výměšky hltanových žláz. Poté, co má med ty správné vlastnosti, jej uloží do zásobních plástů a zavíčkují. V této podobě pak med slouží jako zásoba energie pro včelí hnízdo. Pyl v medu je cenným zdrojem bílkovin, esenciálních olejů a vitamínů. Květové medy obsahují více glukózy a hodně pylových zrnek. Rády proto rychle krystalizují (řepkový med i během několika dní). Z hlediska výživového jsou však velmi hodnotné.

Med lesní

Nebo-li medovicový. Je zcela jiného původu než med květový. Medovici produkuje různý hmyz (mšice, puklice a další) z mízy rostlin a stromů. Nejde tedy o med z květů stromů. Šťávy, které na listech, jehličí či větvích zůstávají sbírají včely či mravenci, jak známo z knih Ondřeje Sekory. Lesní med vyniká lahodnou chutí, výrazným aroma a tmavou barvou. Liší se i složením - má více minerálních látek a vyšší podíl fruktózy. To je také důvod jeho pomalejší krystalizace. Produkce medovice je závislá na počasí, přemnožení hmyzu a nebývá silná každý rok - medovicové roky se opakují v několikaletých cyklech. Navíc snůška závisí na počasí - medovici nesmí spláchnout déšť a nesmí také na stromech zasychat vlivem horka. Pro nízký obsah pylu je medovicový med vhodný pro alergiky.

Med pastovaný

Má stejné složení jako běžný květový med. Pastování je úprava medu, která trvale mění pouze jeho konzistenci, nikoli složení. Med je v podobě pasty, která se neroztéká, dobře se natírá na pečivo a udržuje med trvale zpracovatelný. Jde v podstatě o řízenou krystalizaci, která vytvoří v medu drobounké krystalky. Produkuje se z běžného květového medu, naočkováním již pastovaným medem a několikadenním pomalým promícháváním.

Návrat na obsah
Web Analytics