Bulharská keramika - Bulharské speciality

Cena:
/>

bulharské speciality
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Přejít na obsah
Keramický taliř Trojanský 18cm
70 Kč
Přidat
Keramický taliř Trojanský 22cm
110 Kč
Přidat
Keramická doza Trojanská 3.5l
400 Kč
Přidat
Keramický gjuveč (zapékací hrnec) Trojanský 5.5L
400 Kč
Přidat





Bulharská keramika
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Tyto keramické výrobky se skvěle hodí jak do elektrické, tak i plynové trouby. Můžete je také použít v mikrovlné troubě.

Tyto zapékací hrnce vynikají hlavně svou vlastností měnit vlnovou délku tepla která působí na pokrm uvnitř. Změnou vlnové délky tepla se zvláště masové a zeleninové pokrmy rychleji propečou zevnitř i při nižších teplotách. Tuk se tak nepřepaluje, aromata a chutě zůstávají zachovány, jídlo je zdravější a chutnější. Díky vnitřní vrstvě glazury je povrch velice nepřilnavý, takže je po použití této keramiky mnohem rychlejší a jednodušší její údržba.

Pokud jste se rozhodli používat bulharskou tradiční a funkční keramiku k účelu ke kterému byla tato keramika určena je třeba dbát na několik zásad:
důrazně varujeme zákazníky před použitím této keramiky na plynových hořácích trub, sklokeramických varných deskách, indukčních deskách a klasických elektrických plotýnkách trub. Troubu před vložením keramiky nepředehříváme, keramiku s připravovaným pokrmem vkládáme přímo
pokud příprava pokrmu vyžaduje pravidelné podlévání vodou nebo vývarem, nesmí být tekutina vychlazená, naopak je lépe ji lehce přihřát
po dokončení přípravy pokrmu, vytáhneme keramiku z trouby a odložíme nejlépe na dřevěný podnos či prkénko
pro ulehčení mytí keramiky po použití, je lépe ji nachat nějakou dobu odmočit. Je-li keramika ještě horká, odmočujeme ji nalitím teplé vody
pro mytí používáme běžné saponátové přípravky v kombinaci se standartní molitanovou houbičkou. Můžeme používat i její drsnější stranu, silně se však nedoporučuje používání drátěných houbiček, drátěnek a houbiček vyráběných z ocelových špon.

Bulharská tradiční a funkční keramika, obzvláště různé zapékací mísy, misky a hrnce jsou primárně určeny pro horkovzdušné trouby, bez problémů je také jejich použití ve standartních elektrických a plynových troubách, popřípadě hliněných pecích se žhavým popelem apod. Tato keramika se nehodí pro použití na plynovém hořáku kdy se keramika nahřívá přímým stykem s plamenem. Dále se zcela nehodí pro použití na sklokeramických a indukčních deskách, a klasických elektrických plotnách. Důvod je jednoduchý: pokaždé, když dojde k nerovnoměrnému zahřívání keramiky, je téměř jisté, že Vám keramika praskne. To znamená, pokud se bude dno našeho zapékacího hrnce zahřívat například pomocí plamene z plynového hořáku Vaší trouby, je toto dno poměrně rychle vystaveno příliš vysoké teplotě, zatímco horní polovina hrnce je v tuto chvíli ještě dost chladná. Díky těmto rozdílným teplotám keramiky dochází k velkému povrchovému pnutí, které v 99% končí prasknutím. Tato prasklina pak nemusí být vždy viditelná na první pohled, takže pozor na to.

Tradiční bulharskou keramiku zejména různé misky a talířky není problém používat v mikrovlných troubách, jejich mytí v myčkách se však nedoporučuje. Mějte na paměti hmotnost pokličky zapékacích hrnců a jejich teplotu těsně po vytažení z trouby. Dbejte zvýšené bezpečnosti a opatrnosti s její manipulací, předejdete tak jejímu pádu a zničení. Mějte také na paměti, že i poměrně dlouho poté, co jste vytáhli keramiku s pokrmem z trouby je díky svým vlastnostem ještě stále dost horká...

Naši zákazníci nám potvrdili, že pokrm připravený v čase oběda, vydrží zavřený v troubě kde se připravoval až do večeře v takové teplotě, že jej není nutné znovu přihřívat. Dá se říct, že trvá celkem 6-8 hodin, než trouba i hrnec s jídlem vychladne natolik, že jej musíte přihřát.

Návrat na obsah
Web Analytics