Mlekárna Milex / pravé bulharské jogurty - Bulharské speciality

Cena:
/>

bulharské speciality
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Přejít na obsah
«Bulgarica» živý jogurt s aloe vera 350g
40 Kč
Přidat
«Bulgarica» živý jogurt s jahodami 350g
40 Kč
Přidat
«Bulgarica» živý jogurt s višněmi 350g
40 Kč
Přidat
«Bulgarica» živý jogurt s brusinkami 350g
40 Kč
Přidat
«Bulgarica» živý jogurt s borůvkami 350g
40 Kč
Přidat
«Bulgarica» živý jogurt se švestkami 350g
40 Kč
Přidat
«Bulgarica» farmařské mléko1L
40 Kč
Přidat





O bulharském jogurtu

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________



V roce 1905 bulhar Stamen Grigorov objevil příčinu kvašení bulharského jogurtu. Jsou jí dvě bakterie – lactobacillus bulgaricus a Strepcoccus termophilus. Životodárný produkt, ale znají v Bulharsku ještě od dob osídlení thráckými kmeny.

Už několik tisíc let je kysané mléko (jogurt) tradiční potravou Bulharů. Objev tohoto osobitého potravinového produktu patří thráckým plemenům, která obývala země dnešního Bulharska. Později Bulhaři převzali od Thráků konzumaci mléka, které se zakysávalo samo.
Bulharský jogurt je mléčnokysaný produkt, který vzniká při fermentaci (kvašení) mléka pomocí dvou mikroorganizmů - Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Jsou v symbióze, která je pro její přežití a efektivitu velmi užitečná, ale pouze když jsou spolu. Fermentace jen s jednou bakterií není možná, protože každá z nich má svoji specifickou roli v tomto procesu.
Obě bakterie jsou rostlinného původu. Má se za to, že při kontaktu zvířat s rostlinami během pasení se bakterie nalepí na vemeno zvířete a při dojení se dostanou do čerstvého mléka čímž mléko naočkují, mléko fermentuje a vzniká mléko kysané.


Slovo „jogurt“ je hunsko-altajského původu a tak je spojeno s Prabulhary. 'Jog' znamená hustý a 'urt' - mléko. V západní Evropě se podle pramenů jogurt objevil v roce 1644. Podle legendy vyléčil z průjmu bulhar ovčím jogurtem franckého imperátora Ludvíka XI.

Jogurt je důležitý pro naší mikroflóru v žaludku a tím blahodárně působí na trávicí ústrojí. Jogurt obsahuje probiotické látky. Probiotika jsou přípravky, obsahující symbiotické živé mikroorganizmy v lyofilizované a fermentované podobě, které jsou užívány s cílem vyloučit a zmírnit účinky škodlivých faktorů a příznivě ovlivňovat organizmus. Mléčné bakterie  podporují vylučování exkrementů a prospívají střevní mikroflóře. Probiotika se používají po léčbě antibiotiky.

- bulharský jogurt zabraňuje rozšiřování nežádoucích bakterií ve střevech
- bulharský jogurt je bohatý na vitamíny A, B2, B12, D, kyselinu listovou
- bulharský jogurt je zdrojem vápníku a fosforu
- konzumace bulharského jogurtů zvyšuje obranyschopnost imunitního systému organismu
- bulharský jogurt je dobře stravitelný, doporučuje se v dietách
- bulharský jogurt je dobrým zdrojem bílkovin
- bulharský jogurt podporuje růst a vývoj dítět
- působí proti průjmu, zácpám a nadýmání, jsou příznivé na střevní onemocnění
- fermentují cukr
- omezují hnilobné procesy a snižují riziko výskytu karcinomů ve vaginálním prostředí brání přemnožení patogenních organismů, zmírńújí chronické výtoky
- zabrańújí infekci v dutině ústní
- podporují odolnost organismu
- vhodné protialergiím
- zmírńújí záněty

termo doplňky (duben - září)
Chladící vložka 250g
30 Kč
Přidat
Polystyrénový přepravní termobox 11L
50 Kč
Přidat
Chladící vložka 350g
50 Kč
Přidat
Polystyrénový přepravní termobox 20L
120 Kč
Přidat
Polystyrénový přepravní termobox 36L
150 Kč
Přidat
Polystyrénový ochranný obal na 1 lahev
30 Kč
Přidat
Návrat na obsah
Web Analytics