Bulharský alkohol, destiláty, víno, pivo - Bulharské speciality

Cena:
/>

bulharské speciality
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Přejít na obsah
Bulharské víno Petit Enira Merlot
235 Kč
Přidat
300 Kč
Přidat
220 Kč
Přidat
650 Kč
Přidat





Bulharská vína

charakteristika, odrůdy, historie a vinařské oblasti

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Pěstování vinné révy v Bulharsku má dlouhou tradici, která sahá až do antických dob. Víno ​​je dodnes jedním z nejpopulárnějších alkoholických nápojů v Bulharsku. Přírodní geografické podmínky a poměrně vlhké a teplé klima dává Bulharsku předpoklady pro výrobu kvalitního vína. Bulharsko ročně vyprodukuje 4 milióny hektolitrů vína. Průměrná spotřeba vína na osobu ve v Bulharsku 21 litrů.

Historie vinařství v Bulharsku
První zmínky pocházejí z pozdní doby kamenné, kdy obyvatelé východní části Balkánského poloostrova začali pěstovat divokou révu a tím vytvořili první místní odrůdy. Pravá historie vinařství v Bulharsku je stará více než 3000 let. První vinice založil v době antické pravděpodobně král Eumolpem, který byl původem Thrák. Thrákové byli jedním z nejstarších evropských národů. V době turecké nadvlády (1396-1878) bylo pěstování vinné révy v Bulharsku omezeno vlivem islámu. V době komunistické éry bylo vinařství kolektivizováno. Vinařství se v této době orientovalo na menší počet domácích i mezinárodních odrůd. Dnes je bulharské vinařství na vzestupu a bulharská vína mohou konkurovat vínům z Francie, Itálie, Španělska a Řecka. Bulharsko dosahuje velmi dobrých výsledků při modernizaci vinařství a zavádění špičkových technologií. Bulharsko je také předním výrobcem dezertních vín s obsahem alkoholu 16 - 20 %.

Odrůdy vín pěstovaných v Bulharsku
Hlavními odrůdami pěstovanými v Bulharsku jsou Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Traminer a Muscat Ottonel. Z původních místních modrých odrůd to jsou Mavrud, Šipka, Melnik, Gamza, Pamid a z bílých odrůd pak především Dimiat, Misket, Grozen, Hemus a Balgarsko Slnce, dále Risling, Uni Blanc, Sauvignon Blanc, Tramín, Moscatel, Rkatsiteli. Z dezertních vín například Varna, Bisser, Hebros, Rubín, Burgas, Kagor a Čipran, z perlivých vín je to Perla či Iskra.

Bulharské vinařské oblasti
Bulharsko je rozděleno do 5 hlavních vinařských oblastí. Podunajská nížina (severní vinařská oblast), Pobřeží Černého moře (východní vinařská oblast), Údolí růží (subbalkánská vinařská oblast), Thrácká nížina (jižní vinařská oblast), Údolí řeky Strumy (jihozápadní vinařská oblast).

Severní vinařská oblast (Podunajská nížina) zahrnuje území mezi řekou Dunaj a pohořím Balkánu. Podnebí je mírné, kontinentální s teplým létem a mnoha slunečnými dny. V této oblasti se nachází 35 % bulharských vinohradů. Oblast se skládá ze sedmi okresů a 28 obcí. V této vinařské oblasti Bulharska se vyrábí vysoce kvalitní vína z červených i bílých odrůd. Z červených odrůd se pěstuje především místní Gamza, ze které se vyrábí proslulá kořeněná vína tmavě rubínové barvy. Severní vinařská oblast se dělí na tři podoblasti: Západní podoblast (převážně bílé odrůdy Rkaciteli, Vracanský misket, Tamjanka a modré odrůdy Gamza, Cabernet Sauvignon, Merlot a Senzo). V Centrální podoblasti se pěstují bílé odrůdy Aligoté, Rkaciteli, Muscat Ottonel, Dimiat a modré odrůdy Gamza, Cabernet Sauvignon a Merlot. Vyrábí se zde stolní a dezertní vína, jakož i šumivá a vysoce jakostní červená vína. Zdejší vína se vyznačují ovocnou vůní, harmonickou chutí a intenzivní barvou. Ve východní části oblasti převažují bílé odrůdy Rkaciteli, Muscat Ottonel a modré odrůdy Cabernet sauvignon, Merlot a Senzo. Typickým vínem této oblasti je Mavrud.

Východní vinařská oblast pokrývá území podél pobřeží Černého moře od severní hranici s Rumunskem, na jihu sahá k pohoří Strandja, na východě k Černému moři a na západě k Dunajské nížině. Vína z východní oblasti se vyrábí převážně z bílých hroznů. Oblast má přímořské klima, které je vhodné zejména pro bílé odrůdy. Odrůdy pěstované v oblasti jsou Ryzlink vlašský a Chardonnay. Okres Burgas vyrábí mnoho levných, ale pitelných selských vín, některá např. Burgas Aligote stojí za ochutnání. Z Burgasu také pochází Controliran vino Južan Briag Rosé, což je jemně nasládlý světle červený Cabernet Sauvignon. V této oblasti se pěstuje jedna tuzemská odrůda Dimjat - víno žlutozelené barvy, lehké, svěží, s ovocným aroma. Musí se pít mladé. Selská vína z Ryzlinku vlašského, Misketu a Dimjatu mají ovocné aroma broskví a meruněk.

Vinařská oblast Údolí růží není příliš rozsáhlá, zaujímá 6 % bulharských vinohradů a vyznačuje se některými specifickými klimatickými podmínkami, podobnými středomořským oblastem. V údolí řeky Strumy se pěstuje místní odrůda Široka Melniška, ze které se získávají polosuchá vína. Kromě místních odrůd jsou zde rozšířené i odrůdy Cabernet Sauvignon, Merlot a Pamid.

Podbalkánská oblast - Růžové údolí (Rose Valley) - v oblasti Karlovo a Sungerlare se vyrábí převážně bílá vína z místní odrůdy Misket. Víno má lehce zlatou barvu se zeleným odstínem, příjemné kyseliny, je středně plné a má květnatě muškátovou vůni.

Thrácká nížina (Jižní vinařská oblast) se vyznačuje se zvlášť příznivými klimatickými podmínkami, které jsou jedním z hlavních předpokladů pro intenzivní rozvoj vinohradnictví. Podnebí je mírné, kontinentální, s poměrně teplou a dlouhou zimou a horkým létem. Jižní oblast zahrnuje údolí od Balkánu až k řecké hranici. Vyhlášené odrůdy jsou Cabernet Sauvignon a Merlot. Vyrábí se zde jakostní vína z bulharské odrůdy Mavrud s rubínově červenou barvou, velmi dobře vyváženým poměrem kyselin a tříslovin a velmi dobrým potenciálem pro stárnutí.

Bulharská vína
Bulharská vína
Bulharská vína
Bulharská vína
Bulharská vína
Návrat na obsah
Web Analytics